3 dingen die je moet weten over remschijven

3 dingen die je moet weten over remschijven

Remschijven zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem. Daarom moeten ze eens in de zoveel tijd vervangen worden, aangezien slijtage kan zorgen voor een suboptimale werking van het remsysteem. En dat wil je natuurlijk niet, want het kan gevaar opleveren. Toch betekent het niet direct dat je de remschijven moet vervangen als je merkt dat het remsysteem minder goed werkt. Meestal ligt het dan aan de remblokken of remleidingen. Wel is het belangrijk om in zo’n geval direct te controleren wat er mankeert.

Hoe werken remschijven?

Wanneer je als automobilist het rempedaal intrapt, mindert de auto vaart. Wat je echter niet ziet, is dat er op dat moment van alles gebeurt in het remsysteem. Uiteindelijk worden de remblokken tegen de remschijven aangedrukt, waardoor de auto begint te remmen. Hoe ziet het proces er van begin tot eind uit?

Zodra je de rem intrapt, worden er zuigers in de hoofdremcilinder verplaatst, waardoor er druk ontstaat op de remvloeistof die door de remleidingen loopt. Deze druk verplaatst zich daardoor naar de wielremcilinder, waar de druk er voor zorgt dat de zuigers daar de remblokken tegen de remschijven aandrukken. En voilà: de auto mindert vaart. 

Hoe controleer je remschijven?

Wanneer je merkt dat het remsysteem van de auto minder goed werkt, kan dat aan verschillende onderdelen van het systeem liggen. Meestal zit er een lek in de remleidingen of zijn de remblokken versleten, maar het kan eens in de zoveel tijd voorkomen dat de remschijven niet goed meer werken. Dat is vaak lastig om zelf te controleren. Wanneer je merkt dat de remmen trillen of het systeem niet altijd even krachtig meer aanvoelt, dan kan het een teken zijn dat de ze aan vervanging toe zijn.

Het laten vervangen is werk voor professionals. Zelfs mensen met veel verstand van auto’s kunnen beter niet zelf proberen om aan de remschijven te sleutelen, aangezien het een ingewikkelde klus is. Laat dit daarom altijd doen bij een garage. Over het algemeen ben je dan zo’n €350 tot €650 euro kwijt, afhankelijk van het soort auto dat je hebt. 

Wat voor rol spelen remschijven bij een noodstop? 

Wie weleens een noodstop heeft moeten maken, zal beamen hoe belangrijk de remschijven zijn. Als de remschijven in goede staat zijn, is de kans uiteraard groter dat je bij een noodstop een ongeluk kunt voorkomen. Neem dus geen risico als je merkt dat je remsysteem niet goed meer werkt, maar laat gelijk controleren wat de oorzaak hiervan is. Als door de specialist wordt gezegd dat vervanging noodzakelijk is, laat dit dan direct doen.Sommige mensen denken dat je bij een noodstop het best de handrem kunt gebruiken, maar dat is absoluut niet waar. Tijdens een anti slip cursus zul je leren hoe je wel het best kunt remmen. De krachtigste manier van remmen is door gebruik te maken van de remschijven. Er zijn echter wel verschillende soorten remschijven, die behoorlijk kunnen verschillen in kwaliteit. Mapco remschijven zijn perfect voor noodremmen voor je auto.

Post Written by

Geen reacties

Laat Een Reactie Achter