Tips voor een goede remtechniek op de motor

Tips voor een goede remtechniek op de motor

Een goede remtechniek hebben op je motor is voor de veiligheid onmisbaar. Wil je namelijk vooruit komen met je motor, dan is het ook slim om te weten hoe je moet remmen. Door de balans op een motor, komt er bij het remmen op een motor meer kijken dan remmen bij een auto. Om optimaal te kunnen remmen moet je beschikken over goede motor remblokken. Een aantal tips wat de beste remtechnieken zijn op een motor.

Hoe werkt remmen op een motor technisch bekeken?

Rem je dan neemt de snelheid af, dat is logisch en weet iedereen. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Remmen zijn verbonden aan de wielen van de motor. Door gebruik te maken van de rem zal het wiel gaan vertragen. De vertraging brengt de banden van de wielen over de weg waar je met de motor rijdt. Weg biedt weerstand aan banden en hierdoor neemt de snelheid af. Is er meer weerstand dan de hoeveelheid vertraging van de wielen, dan remt de motor af. Is er minder weerstand dan hoeveelheid vertraging dan blokkeert het wiel ofwel komt het stil te staan. Het vertragen stopt en de motor remt bijna niet meer af en dat is iets wat je uiteraard niet wilt hebben. Veel nieuwe motoren van tegenwoordig hebben een anti blokkeer systeem en dit helpt voorkomen dat het wiel blokkeert.

Remmen bij het rechtuit en door een bocht rijden

Manieren van remmen op de motor verschillen per situatie. Zo rem je anders als je rechtuit rijdt, dan als je in een bocht remt. Rijd je met een motor rechtuit dan is het mogelijk om alle beschikbare grip te gebruiken bij het remmen. Bij remmen in een bocht heb je niet alle grip. Deel van de beschikbare grip is nodig om de motor in de bocht te houden en zijdelingse krachten op te vangen. De rest van de grip is voor het remmen. Vraag je tijdens het remmen in een bocht voor meer grip, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vandaar dat het belangrijk is om vóór de bocht snelheid te minderen. Je kunt dan ook met de achterrem in de bocht kleine snelheidscorrecties uitvoeren. 

Het gebruik maken van de achterrem

Bij veel motoren is de voorrem het krachtigst. Het gebruiken van een achterrem lijkt dan ook overbodig te zijn. Toch is een achterrem heel belangrijk om te gebruiken. Gebruik je de achterrem in vloeiende strakke bochten, dan zorg je ervoor dat de motor stabiel blijft en je kleine correcties kunt uitvoeren. Daarnaast gebruik je de achterrem voor afschuinen van de motor of balans behouden bij een lage snelheid. Verstandig is om de achterrem samen te gebruiken met de voorrem als je bijvoorbeeld stapvoets gaat rijden. Om goed de remtechniek op de motor onder de knie te krijgen is het van belang dat je remsysteem goed onderhouden is. Controleer daarom altijd de hoeveelheid remvloeistof en de staat van de remblokken alvorens je gaat werken aan je remtechniek. Op Baboon.eu kun je gemakkelijk motor onderdelen bestellen, waaronder ook alles voor je remmen.

Post Written by