Wat kan ik allemaal met een ingevoerde auto
Een auto invoeren is in principe niets mis mee. Het geeft soms een hoop mogelijkheden en voordelen. Zo heb je een wijdere mogelijkheid aan keuze, je kunt vaak een auto kopen voor een kleiner bedrag en vaak kun je een luxer uitgevoerde auto krijgen wanneer je een auto importeert. Maar ondanks dat een auto invoeren een hoop voordeel met zich meebrengt moet je toch ook alert blijven. Met een importauto kun je gewoon hetzelfde als met een normale auto, maar importeren heeft dus een hoop voordelen.
Wanneer je een auto nieuw importeert dan heb je weinig om je zorgen over te maken, maar de meesten kopen nog altijd sneller een tweedehands auto. Met een tweedehands auto kan gesjoemeld worden met schadebakken en kilometerstanden. Hierbij is alertheid dus extra belangrijk.
Kijken of de tellerstand klopt.
In Nederland hebben we een redelijk en betrouwbaar kilometerregistratiesysteem opgezet in de vorm van NAP (Nationale Automatische Pas). Nou, dit is niet 100% waterdicht; je kunt de kilometerstand nog aanpassen voordat je naar de garage gaat. Zo staat in het NAP van een auto die tien jaar geleden is ingevoerd niet alles omdat de registratie alleen uitgaat van de RDW die de kilometerstand van de RDW opleest om de auto in ons kentekenbestand te registreren. Kortom, je kunt nooit helemaal zeker zijn. België heeft een pas en ook de kilometerstanden worden centraal opgeslagen.
In Duitsland willen ze geen NAP-achtig systeem omdat het de privacy van autobezitters schendt. Het is eenvoudig: het team moet om de twee jaar worden gecontroleerd. Maar hoe bepaal je of de kilometerstand van een geïmporteerde auto klopt? Dit is enkel gebaseerd op ratio en intuïtie, vertrouw op je gevoelens en op je verstand. Als je twijfels hebt, koop dan niet. Wees voorzichtig als de servicehandleiding ontbreekt. Het dichte leven is meestal duidelijk te zien vanaf de voorkant van de auto: de voorruit, koplampen, verf op de motorkap, zand, stof en vuil dat op de achteruitkijkspiegel en voorbumper is geëtst. Ziet het er vers fruit uit (vers gespoten)? Zelfs dan moet je opletten!
Wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.
Veel zakenmensen en merkdealers kopen ook auto’s uit het buitenland, wat niet verkeerd is. Bovendien is dit alleen nodig. Het Nederlandse aanbod is te beperkt. Ze worden niet altijd geïmporteerd omdat buitenlandse auto’s veel goedkoper zijn. Je zult echter vaak merken dat geïmporteerde auto’s veel goedkoper zijn dan vergelijkbare “Nederlandse originele” auto’s.
Als het prijsverschil inderdaad groot is, gaat het alarm af.
Het kan bijvoorbeeld erg duur zijn om het land in te rijden of de kilometers zijn hoog. Na reparatie of terugkomst aan de balie wordt de auto voor een vriendelijke prijs verkocht. Vraag bij twijfel een deskundige om de auto te inspecteren, zoals aankoopkeuring. Natuurlijk moeten we de realisatie en motorisering ervan zorgvuldig bestuderen. De verouderde versie zal altijd veel goedkoper zijn.
Geen reacties